Virka

Virkade disktrasor – ett garn, två tekniker

Disktrasor är enkla och snabba projekt, jag försöker göra ett par stycken så man har några att byta med mellan tvättarna. Här har jag använt mig av samma garn och storlek på virknål men olika tekniker, det finns inga riktlinjer för hur en virkad disktrasa ska vara så det är bara att låta fantasin flöda!

Det enda som spelar roll (enligt mig) är typen av garn eftersom man vill ha bra uppsugningsförmåga och möjligheten att tvätta dem i 40-60 grader, helst 60 för att alla bakterier ska försvinna. Detta garn är 40 grader enligt tvättrådet, men jag har tvättat dem i 60 och det har fungerat bra.

Ena mönstret (den till vänster) har jag hittat på själv och det andra (den till höger) kommer från diwybytitti, ni kommer till mönstret genom att klicka här. Ett enkelt mönster som får fin struktur med bra stadga. Nedan visar jag vilka material jag valt att använda och längre ner har jag skrivit de justeringar och tillägg jag gjort.

Svårishetsgrad: Lätt

Du behöver:
Virknål 3.00 mm
Garn: Adlibris ”Cotton mercerized”, jag använde färgen Teal Green
Stoppnål

Virktermer:
m = maska
lm = luftmaska
hst = halvstolpe
st = stolpe
mb = maskbåge
Det som står inom parentes upprepas enligt instruktioner.

Här kommer mitt mönster:

1. 45 lm (virka ganska hårt)
2. Börja i andra m från nålen: 1 hst i varje m, vänd. = 44 m
3. 2 lm, (1 st i varje m i bakre mb) upprepa varvet ut, vänd. = 44 st
4. 1 lm, (1 hst i varje m i bakre mb) upprepa varvet ut, vänd. = 44 hst
Upprepa varv 3 och 4 tills du uppnått den storlek du vill ha på disktrasan. Jag gjorde totalt 11 av varv 3 och 10 av varv 4.

För att göra en ögla att hänga upp disktrasan i: Efter sista varvet, virka 10 lm och fäst i samma hörn med 1 sm, vänd. Virka sedan fm tillbaka längs öglan, fäst med sm. Klipp av och dra igenom, fäst trådarna.
– Vill du inte ha en ögla, avsluta sista varvet med 1 sm och dra igenom, fäst trådarna.

Nedan följer mina justeringar till mönstret för disktrasan till höger i översta bilden
(se länk till mönstret ovan, i tredje stycket ovanifrån):

Den ser lite ut som en grytlapp med den virkade kanten och öglan, men jag tycker det är praktiskt att kunna hänga upp den och kanten gav den mer stadga.

Gör 50 lm i början (istället för 47)
Virka 30 varv totalt
När du virkat alla varv, fortsätt virka runt hela arbetet med fm så du får en kant runt allt som jag tyckte gav disktrasan en bra stadga (jag gjorde 3 fm i samma m i hörnen).
För att få en ögla så: när du virkat runt hela arbetet så gör du 10 lm i sista hörnet och fäster med 1 sm, klipp sedan av garnet och fäst.

Hoppas du blir inspirerad att göra dessa disktrasor och även provar egna mönster!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.